Nailbey Mah. Kazım Efendi Sokak. 11/A Merkez/Elazığ yonetim@elazigeczaciodasi.org.tr 0424 238 80 80

ELAZIĞ ECZACILAR ODASINDAN KORONAVİRÜS AÇIKLAMASI


Elazığ Eczacılar Odası’ndan Koronavirüs Açıklaması

23.Bölge Elazığ Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Doruk Ziya Okubay Türkiye’de de görülen Coronavirus ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“BU BELİRTİLERE DİKKAT”

Hastalığın solunum yolu ile bulaştığını söyleyen Okubay

“Öksürük, hapşırık vb. Durumlar esnasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı ve damlacıklar, diğer kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olabilmektedir. Yaşlılar, hamileler ve kronik rahatsızlığı olan risk grubu yüksek insanlarda daha ağır bir tabloda seyredebilmektedir. Hastalarda yüksek ateş, nefes darlığı, kuru öksürük ve akciğerlerde solunum güçlüğü başlıca belirtileridir” dedi.

 

“PANİĞE KAPILMADAN ÖNLEMLERİMİZİ ALMALIYIZ”

Sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi için tüm bulaşıcı hastalıklara karşı korunmanın önemli olduğunu dile getiren Okubay açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi;

”Coronovirüs de kendimizi korumak için çaba sarf etmemiz gereken hastalıklardan bir tanesidir. Mevsimsel griplerde yaşadığımız risklerde olduğu gibi, paniğe kapılmadan temel korunma gerekliliklerini yerine getirmeliyiz. Öncelikle risk grubu yüksek olan çocuklar, hamileler, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız kalabalık ve kapalı ortamlara girmekten kaçınmalıdırlar. Hastalarla temas etmekten kaçınılmalıdır. Hijyen şartlarına azami ölçüde dikkat edilmelidir. Eller sabun, su ve alkol bazlı temizleyicilerle sık sık yıkanmalı, temiz olmayan ellerle göz, ağız ve burun temasından kaçınılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeli, hayvansal gıdalar iyice pişirilerek yenilmelidir. Bol su tüketimi, dengeli beslenme ve istirahat da önleyici tedbirler olarak kullanılabilir.

 

“VİRÜSÜ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEYENLERE PRİM VERİLMEMELİ”

Hastalığın önlenmesinde tıbbi steril maske kullanımı elbette önemlidir. Fakat bu durumu fırsata çevirmek isteyen kişilere de prim verilmemelidir. Eczanelerimiz odamız tarafından ve ticaret bakanlığının yetkilileri tarafından bu hafta denetlenmiş olup maske fiyatlarının standart hale getirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Eczanelerimizin çoğunun elinde maske ve el dezenfektanı bulunmadığı tarafımıza ve bakanlık yetkililerine bildirilmiştir. Dağıtım kanallarında da ilgili ürünlerin bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

“BU KİŞİLERİ BAKANLIĞA ŞİKAYET EDİN”

Mevcut stoklarında steril maske bulunan eczanelerimiz mevcut ürünleri standart fiyatlardan satmaya devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan steril maskeleri yüksek fiyatlardan satmaya çalışan kişi, kurum veya internet sitelerini ticaret bakanlığına şikayet etmelerini istiyoruz. Coronavirus ile ilgili bilgilendirme broşürlerini hazırlayarak vatandaşlarımıza dağıtılmak üzere eczanelerimize teslim ettik. Vatandaşlarımız her türlü soruyu eczacısına sorarak bilgi sahibi olabilirler. Eczacınız en yakın sağlık danışmanınızdır.


 
11 Mart 2020     Okunma Sayısı : 175