Nailbey Mah. Kazım Efendi Sokak. 11/A Merkez/Elazığ yonetim@elazigeczaciodasi.org.tr 0424 238 80 80

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMAMIZ


43. DÖNEM I. BÖLGELERARASI TOPLANTISI SONUÇ DEKLARASYONU

Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 Bölge Eczacı Odasının BaÅŸkanları ve yöneticileri 43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı için 23-25 Haziran tarihlerinde Konya’da bir araya gelmiÅŸtir. Bu toplantıda eczacılık mesleÄŸinin gündemindeki konular ele alınmış ve ulaşılan ortak iradenin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiÅŸtir:

1-Türk Eczacıları BirliÄŸi, tüm Bölge Eczacı Odaları ve ülkemizin dört bir yanında hizmet sunan meslektaÅŸlarımız, üstlendikleri sorumluluÄŸunun bilincinde, toplum saÄŸlığını koruma ve geliÅŸtirme ana hedefiyle eczacılık mesleÄŸini onurlu bir ÅŸekilde sürdürebilmek için var gücüyle çalışmaktadır. Ancak mesleÄŸin karşı karşıya kaldığı sorunlar, artık katlanılamaz bir boyuta ulaÅŸmış durumdadır. Eczacılık mesleÄŸi, benzeri daha önce hiç yaÅŸanmamış bir ekonomik tehdit altındadır. Bu tehdidin ana sebebi, 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü bir türlü deÄŸiÅŸtirilmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. 13 yıldır deÄŸiÅŸtirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koÅŸullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiÅŸtir.

Eczacılar; kira, elektrik, doÄŸalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiÅŸ, ecza depolarına ödemeleri birikmiÅŸ ve bir kredi borcunu baÅŸka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmiÅŸlerdir. En temel iÅŸletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. Ä°ki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaÅŸadığı bu ortamda, eczane iflaslarının baÅŸlaması an meselesidir.

Türk Eczacıları BirliÄŸi bu konuda diyalog kanallarını sonuna kadar kullanmıştır. Türk Eczacıları BirliÄŸinin, sorunun çözümü için yaptığı sayısız giriÅŸim ve uyarı göz ardı edilmiÅŸ, her türlü yapıcı öneri görmezden gelinmiÅŸtir. MesleÄŸin sorunlarını çözme gayretinin gösterilmesi bir yana, içinde bulunduÄŸumuz krizin derinleÅŸmesine her geçen gün seyirci kalınmıştır.  Ne yazık ki 44 bini aÅŸkın eczacının ve eczacılık mesleÄŸinin sorunları görmezden gelinmiÅŸ, adeta yok sayılmıştır. Mevcut koÅŸulların, sadece bugünümüzü deÄŸil, geleceÄŸimizi de kararttığı aÅŸikardır.

2- SaÄŸlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili geçtiÄŸimiz haftalarda TBMM’den geçen son yasal düzenlemede kamu eczacılarının hak ettikleri ÅŸekilde yer almaması mesleÄŸimize bakış açısının bir baÅŸka tezahürüdür. Kamuda görev yapan eczacılarımız ile kamudan emekli eczacılarımızın uÄŸradığı hak kaybı kabul edilemez.

3- Hastaların ilaca eriÅŸim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları artık daha sık periyotlarla yaÅŸanır hale gelmiÅŸtir. Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara eriÅŸimde güçlük yaÅŸanmaktadır. Hastalarımızın yaÅŸadıkları bu maÄŸduriyetin sorumlusu eczacılar deÄŸildir. YaÅŸanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaÅŸlarımızın ilaca eriÅŸimi her geçen gün daha da zorlaÅŸacaktır. Bu durum ciddi saÄŸlık sorunları yaratacaktır.

Bununla birlikte, baÅŸta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır. 

4- Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır.  Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Mevcut ekonomik koÅŸullar düÅŸünüldüÄŸünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da maÄŸduriyet yaratmaktadır.

Buradan ilan ediyoruz ki;

Eczacılık mesleÄŸinin varlık yokluk mücadelesi verdiÄŸi bir dönemde, Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 Bölge Eczacı Odamızın öncelikli gündem maddesi, mesleki sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlamaktır.

Burada ifade ettiklerimizin dışında, mesleÄŸimizin çok sayıda çözüm bekleyen sorunu bulunmaktadır. Tüm bu sıkıntıların ve eczacılık mesleÄŸinin sorunlarının görmezden gelinmesi, mesleÄŸimizin sorunlarını çözme istek ve iradesinin bulunmadığını göstermektedir. Eczacılar, kendilerini yok sayan bu iradeye boyun eÄŸmemeye kararlıdır.

Eczacılar olarak birlikte eylemsel tavır gösterme kararımız; mesleğe başlarken ettiğimiz yeminin gereğidir. Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz kalmamıştır.

Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir.

Bu çerçevede, Anayasal demokratik haklarımızı kullanacağımız yönündeki güçlü irademizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMAMIZ

 
29 Haziran 2022     Okunma Sayısı : 490