İLAÇ İMHASI HK.

Bilindiği üzere, Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Yönetmeliğinin 41. Maddesi; ‘’Eczane sahip ve mesul müdürü, ilaçların miadını düzenli olarak kontrol eder. Bozulan ve miadı geçen ilaçları imha edilmek üzere satıştan kaldırması, ayrı bir alanda saklaması gerekir.’’ şeklindedir.

Odamız, bölge illerimizin Sağlık Müdürlükleri ile Elâzığ, Bingöl ve Tunceli genelinde eczanelerimizde miadı geçmiş ilaçların imhası konusunda çalışma yapmıştır. Bu çalışma neticesinde İmha işlemlerinin odamız aracılığıyla yapılması için hazırlıklar tamamlanmıştır.

Eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçların imha işlemi, ITC (İnvest Trading Consulting) AG şirketi aracılığı ile yapılacak olup, ITC den lisanslı damperli kamyonla da nakliyesi sağlanacaktır.

Nakliye bedeli ve İmha bedelinin 20 kg’a kadar olan kısmı odamız tarafından karşılanacaktır. 20 kg üstü olan kısım ise kilogram bedeli 15TL + K.D.V. şeklinde eczacılarımızdan tahsil edilecektir.

İlaç imhası için eczacılarımızın izleyeceği yol şu şekildedir:

Kırmızı-Yeşil-Kontrole tabi ilaçlar:

1. İlaç imha işlemi, kırmızı-yeşil-kontrole tabi ilaçlar ve diğer ilaçlar olmak üzere ayrı ayrı yapılacaktır. Kırmızı-Yeşil-Kontrole tabi ilaçlar için dilekçe ile birlikte tek liste hazırlanarak tüm ilaçların tek bir koliye konulması önemlidir.
  2. Kırmızı- yeşil-kontrole tabi ilaçlar için İTS yönetim panelinden ‘’Deaktivasyon Talep Oluşturma’’ butonuna tıklanır. Deaktivasyon sebebi ''miat nedeniyle'' seçilir.
  3. Açılan ekranda sayı ve adetler karekodlar ile karşılaştırılır. Excel çıktısı alınır. İlgili çıktı onaya gönderilmeden alınmalıdır. İlaçların tam olması halinde ‘’İl Sağlık Müdürlüğü Onayına Gönder’’ butonuna basılarak Sağlık Müdürlüğü onayına gönderilir.Eczanede mevcut bulunan ilaçlar onaya gönderilir. Yeşik-Kırmızı-Kontrole tabi ilaçlar için its yönetim panelinden alınan excel çıktısının düzenlenerek getirilmesi yeterlidir. Ekte dilekçe örneğindeki listeyi beyaz reçeteli ilaçların imhasını yapacak meslektaşlarımız kullanabilirler.
  4. Sağlık Müdürlü Onayına gönderilecek ilaç listesinden 4 nüsha çıktı alınır (Belgelerin her sayfasında kaşe-imza olmalıdır), imha edilecek kırmızı-yeşil-kontrole tabi ilaçlar bir koli içinde Sağlık Müdürlüğüne götürülmek üzere hazırlanır.
  5. Bağlı bulunulan İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben ekte bulunan dilekçe ve yine ekte bulunan ITC INVEST Firması’na ait imha yazısı formu eczacılarımız tarafından eksiksiz doldurularak ilaçlar ve ilaç listesi ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  6. Koli Üzerine görünecek şekilde eczane ismi, eczanenin bulunduğu il, kontrole tabi ve İMHA yazılmalıdır.
  7. İlaçlar eksiksiz ve kutu bütünlüğü tam ise Sağlık Müdürlüğü tarafından teslim alınır ve 4 nüsha olarak verilen çıktıdan bir tanesi Sağlık müdürlüğü tarafından alınır ve kutu mühürlenir.
  8. İmha işlemi tamamlandıktan sonra ITC INVEST FIRMASI tarafından onaylanıp gönderilen form eczacılarımıza odamız tarafından ulaştırılacaktır.
  9. İmha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünleri kesinlikle bulunmayacaktır.
  10. Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.

Miadı geçen beyaz reçeteye tabi ilaçlar için:

Beyaz reçeteli ilaçlar ayrı bir koli olarak hazırlanacaktır.

1. Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program (İLON, BOTANİK vb.) üzerinden deaktive edilir ve vergiden düşülecekse ekteki dosyada bulunan liste doldurulur ve dilekçe örneği ile sağlık müdürlüğüne başvurulur. 4 nüsha ıslak imzalı ve kaşeli olacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. (Belgelerin her sayfasında kaşe-imza olmalı).
  2. İlacın maliyet fiyatı depocu satış fiyatı üzerinden KDV’ siz olarak yazılmalıdır.
  3. İmha edilecek beyaz reçeteli ilaçlar için Sağlık Müdürlüğü Eczacıları tarafından eczanede veya ilaç miktarı az olması halinde Sağlık Müdürlüğünde kontrol yapılacaktır. Beyaz reçeteli ilaçlar için oda ile iletişime geçilmesi ve kontrol nerede yapılacağı konusunda bilgi alınması gerekmektedir.
  4. Vergiden düşmeyecek eczacılarımızın müdürlüğe başvurmasına gerek yoktur. Liste hazırlanacak ve doğrudan odamıza başvuru yapılacaktır.
  5. İmha edilmesi için listelenen her ilacın mutlaka İlaç Takip Sistemi üzerinden de imha bildirimi yapılması gerekmektedir.
  6. İmha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünleri kesinlikle bulunmayacaktır.
  7. Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.
  8. Teslim edilen ilaç kolileri ve listeler İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince karşılaştırılarak kontrol edileceğinden kurallara uyulması önemlidir.

İLON PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

• İlon anasayfa üzerinden;
  • Hızlı- İşlemler- Hareketler- Kartlar- Stok- Online İşlemler vs şeklinde sıralanan kısayollar üzerinden “STOK” kısayoluna tıklanacak.
  • Açılan Sayfada “ZAYİ/MİADI DOLANLAR” kısmına tıklanacak
  • ITS Tipi “Miad Sebebiyle İmha” kısmı seçilip, karekodlar okutulup excele aktar kısmında liste alınacak.

TEBEOS PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

• Miadı geçen ilaçlar Satış Ekranına okutulur.
  • >Zayi Çıkış >Miadı Geçti >Tamam butonu sırasıyla tıkanarak kayıt tamamlanır.
  • Raporlar ve İstatistikler >İlaç Raporlama >Zayi Raporu sırasıyla tıklanarak excele aktar bölümünden liste alınır.

BOTANİK PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

• Botanik arayüzünden “Eczane Yardım” tıklanır
  • Eczane yardım menüsünden “Miadı Geçen Karekod İmhası” tıklanır.
  • Ürün açılan pencereye okutulur, “Ekle” ye tıklanır, pencerenin sağ alt bölmesinden “Miadı Geçti” seçilir.
  • Son olarak yine aynı pencerede açılmış olan “Deaktive Et” tıklanır, işlem sonlandırılır.

ECZANEM PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

• Diğer >Miadı Dolan / Zayi Olan ürünlerin Çıkışı >Toplu Karekod Girişi (Miadı geçen ilaçların karekodları okutulur) >Karekodları Aktar sırasıyla tıklanarak işlem yapılır.
  • Yazdır >İmha bildirim Formu yazdırılır (Karekodlu)

BYTE PROGRAMI ÜZERİNDEN MİADI DOLAN İLAÇLARIN LİSTELENMESİ

• Stoklar butonuna tıklanır. Miadı Dolan / Zaiyat Çıkışları tıklanır. Ürün okutulur. Yukarıda bulunan imha butonuna basılır.
  • Excele aktarmak için;

Raporlar bölümüne tıklanır, Stok Raporları >Stok Hareketleri Listesi >İşlem Yeri >Zaiyat / Miadı Dolan Stok Çıkışı tarihle döküm verilir ve excele aktarılır.

İl Sağlık Müdürlüklerine başvuru işlemleri 12.02.2024-14.02.2024 tarihleri arasında pazartesi,salı ve çarşamba günü yapılacaktır. Eczacılarımızın tarihlere dikkat etmeleri elzemdir. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecektir.

Tüm meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

Ekler:

-Itc firma başvuru dilekçesi

-Sağlık Müdürlüğü başvuru dilekçesi ve liste.

08 Şubat 2024     Okunma Sayısı : 893