Nailbey Mah. Kazım Efendi Sokak. 11/A Merkez/Elazığ yonetim@elazigeczaciodasi.org.tr 0424 238 80 80

UMUDUMUZ SONBAHARDA NORMALE DÖNMEK


23. Bölge Elazığ Eczacı Odası, başkanı Mehmet Ulaş Güler, Elazığ’da yaşanan deprem ve sonrasında Pandemi sürecinde Eczacı esnafının görevini eksiksiz yerine getirdiğini ve vatandaşların ilaç alımların bir sıkıntı yaşamamaları için gerekli önlemlerin alındığını ifade ederek, Pandemi ile mücadelede tek silahın aşı olduğunu ve mutlaka sırası gelen vatandaşların aşılarını yaptırmaları halinde Sonbahar’dan sonra güzel günlere dönme ümitleri olduğunu söyledi.

TOPLUMUN GENELİ ETKİLENDİĞİ KADAR ECZACILARDA ETKİLENİYOR

Eczacılar Odası, başkanı Mehmet Ulaş Güler Türkiye genelinde 72 arkadaşlarının vefat ettiğini ifade ederek,” Biz sağlık hizmeti veriyoruz, pandemide bir sağlık sorunu, iş hususunda bir kaybımızın olduğu söylenemez. Tabi vatandaşa sağlık hizmeti ulaştırırken bizim yaşadığımız sıkıntılar var. Bu hizmeti verirken ister istemez Kovitli hasta ile de karşı karşıya geliyorsunuz bu hususta meslektaşlarımızda ciddi sıkıntılar yaşandı. 53 meslektaşımızı kaybettik 19 da çalışan arkadaşımızı kaybettik Türkiye genelinde. Bizim sektörümüzde 72 arkadaşımızı Kovitte kurban verdik. Toplumun geneli etkilendiği kadar eczacılarda etkileniyor.” Dedi

Başkan Güler, eczacılar ve eczane çalışanlarının hepsinin aşılandığını belirterek, “Tam kapanmanın yaşandığı 17 günlük süre zarfında tabi ki insanlar hastanelere gidiyorlardı, bizlerde hizmet veriyorduk hastaneye giden hastalar ilaçlarını almak için eczanelere geliyordu, bu konuda bir sıkıntı yaşanmadı. Tabi acil olmayan ertelenebilir sağlık hizmetlerini erteledikleri için çok fazla yoğunluk olmadı. İlaç almada vatandaş mağdur edilmedi. Türkiye’de ilk aşılanan gurup içerisinde bulunan sağlık sektörüydü, eczacılarda sağlık sektöründe oldukları için aşıları yapıldı. Eczacıların ve eczane çalışanlarının tamamı aşılandı.” Diye konuştu.

PİSİKYATRİ İLAÇLARINDA YÜZDE 1 ARTIŞ GÖZLENDİ.

Elazığ’ın yaşadığı 24 Ocak 2020 depremi ve akabinde başlayan pandemi sürecinde vatandaşların psikolojisinin bozulup bozulmadı, psikiyatri ilaçlarına bir artış gözlendi mi? Sorusuna Başkan Güler,” Baktım genel rakamlara Elazığ genelinde çok ciddi ve kayda değer bir artış yok. Ülke genelinde bir artış söz konusu o da öyle fazla değil. Bu da il genelinde yüzde birlere tekabül eder. Yüzde 5 olması durumunda ciddi bir artış olduğu söylenebilir. Aşılama hızı arttıkça pandemi ile ilgili sıkıntılarda azalacak. Keşke bu 17 günlük kapanma süresinde aşılamayı da hızlı bir şekilde yapabilseydik, çok daha faydalı olacaktı. Ama maalesef aşılama hızım aşı tedarikinde ki sıkıntılar nedeniyle düşük,17 günlük kapanmada yüzde yüz bir başarı alınamadı ama yine de hasta sayısında ciddi bir düşüş var ama pandemiyle mücadelede elimizde ki tek imkan aşı. Onun için sırası gelen vatandaşların mutlaka gidip aşılarını olması gerekiyor.

 

Bir örnek vereyim hastanede ki doktor arkadaşlarımızla görüştüğümüz zaman şunu söylüyorlar, eskiden hastanede yatan hastaların büyük bir çoğunluğu 65 yaş üstü vatandaşlar iken, şimdi 60 yaş altı vatandaşlar yatıyor, nedeni de 65 yaş üstü tamamen aşılandı. Aşılanan insanlar hastaneye kolay kolay düşmüyor, virüs ile karşı karşıya kalsa bile çok hafif atlatıyorlar, bazen de hiç semptom göstermiyorlar. Bu yoğun bakılmalardan çok net görülen bir şey, Eskiden yüzde 90’ı 65 yaş üstü vatandaşlardı, 65 yaş üstü vatandaşların yoğun bakım oranı yüzde 20 lere düşmüş, bu da şu demektir aşının faydaları.” Diye konuştu.

CİDDİ BİR AŞI ALIMI BEKLENİYOR

Güler açıklamasını şöyle sürdürdü,” Sayın bakanın açıklamalarından anladığımız kadarıyla ciddi bir aşı gelecek, eğer Eylül ayına kadar aşılama oranı yükselirse söylendiği gibi 16 yaş üstü aşılanırsa önümüzdeki kış en azından rahat yaşayacağız diye düşünüyoruz. Yani yüzde yüz ortadan kalkması söz konusu değil ama normal vakalar gibi arada bir görülecek. Ama Pnademi süreci sona erecektir ve insanlar rahat edecektir diye düşünüyoruz. Şu an elimizde ki en güçlü silah aşı. Ben kendi adıma şunu söyleyebşilirim sırası gelen vatandaşlarımızın mutlaka aşılarını yaptırmaları gerekiyor.

Bizde aşı hızlı seyretmiyor, bazı ülkeler nüfusunun yüzde 70’ini aşıladı. Bizde Sayın bakanın değine göre Biontech ile yapılan anlaşma ile 120 milyon doz gelecekmiş eğer o gelirse çifte doz olarak 60 milyon insanımız aşılanacak kalanlarda 16 yaş altı olduğu için Sonbahardan sonra hayat normale döner diye umuyoruz.

Biz eczacılar olarak bu pandemi sürecinde en ön saflarda hizmet verdik, gerek deprem gerekse pandemi sürecinde hiç bir vatandaşımız ilaç alamama durumu yaşamdı. Bu süreçte de vatandaşlarımız bizlere yardımcı oldular, eczanelerde uyguladığımız mesafe kurallarına hep uydular. Onlara teşekkür ediyorum. İnşallah Deprem ve pandemi sürecinde kurtulur Elazığ’ın gelişimini sürdürmesini temenni ediyorum.” Dedi.            HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ                                                                                                       https://www.gunisigigazetesi.net/elazig-guncel/umudumuz-sonbaharda-normale-donmek-h84024.html

UMUDUMUZ SONBAHARDA NORMALE DÖNMEK

 
25 Mayıs 2021     Okunma Sayısı : 176